Aktualitet

Rama with threatening tones for the boycott of AlbControl employees in Rinas. Meta and Berisha are accused of having a hand

Rama with threatening tones for the boycott of AlbControl employees in Rinas.

Prime Minister Edi Rama holds Ilir Meta and Sali Berisha responsible for the boycott of AlbControl controllers in Rinas. From Twitter, Rama says that Meta and Berisha are the inspirers because they want to close the airport so that the vaccines that would arrive today in Rinas do not come. For the employees who have boycotted the work after demanding a salary increase, Rama said that they will be prosecuted.

Edi Rama:

Serious sabotage of the activity of the "Mother Teresa" Airport will not be tolerated! The inspirers of this hardline Chartist movement, Saliu who throws digital stones and Iliri, who throws the "Leshko" brand stone and hides his hand, want the airport closed so that the vaccines do not come!

The organizers will be prosecuted and will face the law, which strictly prohibits the cessation of the tower activity by the controllers! Others must decide immediately: E with the state at work or with the anti-state in a criminal process for violating national security!

Rama with threatening tones for the boycott of AlbControl employees in Rinas.

While President Meta, makes the government responsible by saying that he had warned them about the situation that could be created.

Ilir Meta reacted on Facebook:

I am very concerned about the situation that is developing with the interruption of air services due to the reaction of the Independent Air Transport Control Union, which seems to have not reached an agreement with the Government and the governing bodies of "Albcontrol". regarding their requirements.
Interruption of work for monitoring and control of Air Traffic by Albcontrol controllers is not a solution.

Airspace security in the Republic of Albania is a matter of national security.

I have publicly and officially warned all responsible institutions of the Government that they should take concrete measures to resolve this issue. Ignoring the demands of controllers is not fair.

Although none of the responsible institutions has shown sincerity and readiness to discuss in time with the members of the Union of Air Traffic Controllers their concerns, I reiterate once again that it is necessary that:

- The controllers must remain in office without any interruption and fulfill their mission to guarantee the proper functioning and without any problems of the control of the Albanian air traffic;

- At any time and without interruption to guarantee the quality and scope of work of "Albcontrol" for the administration and control of the airspace of the Republic of Albania for civil and military air flight, in accordance with internationally accepted standards;

- Republika e Shqipërisë, si vend anëtar i NATO-s, ka përgjegjësinë dhe detyrimin, që të garantojë, që hapësira ajrore e saj të konsiderohet në çdo kohë e sigurtë për fluturimet ajrore;

- Nuk duhet të lejohet asnjë rrezik për cenimin e sigurisë dhe mirëqarkullimit të hapësirës ajrore në Republikën e Shqipërisë, sidomos në kushtet kur për pak ditë në Shqipëri do të nisë përgatitja dhe zhvillimi i stërvitjes së përbashkët të forcave të vendeve anëtare të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe të vendeve partnere të kësaj organizate “Defender Europe 21”, nga ku pritet që trafiku ajror në vendin tonë të rritet ndjeshëm, si në fluturimet ushtarake, edhe në ato civile.

Qeveria dhe Organet Drejtuese të “Albcontrol”, duhet të vlerësojnë me seriozitet dhe shumë kujdes kërkesat e kontrollorëve, qëndrimet zyrtare që ATCEUC-Kontrolluesit e Trafikut Ajror dhe Koordinimit të Bashkimit Europian, për gjetjen e zgjidhje të drejtë, duke ju referuar praktikave më të mira të vendeve fqinje, për trajtimin e kontrollorëve të trafikut ajror në këtë kohë krize globale të shkaktuar nga Covid-19, ku para së gjithash primare duhet të jetë garantimi i sigurisë së fluturimeve në hapësirën ajrore shqiptare.

Për shkak të protestës nga kontrollorët, të gjitha fluturimet, ngritjet e uljet e avionëve në Rinas janë bllokuar ndërsa nuk dihet se çfarë ndodhë nesër.

* Tiranapost.al.