Aktualitet

My relationship is not at all upset with Edi Rama. My political end, the day I will no longer be Korça's candidate

My relationship is not at all upset with Edi Rama. My political end, the day I

The political leader of the Korça Region, Niko Peleshi, in a statement for the local media spoke about the preparation for the elections, the relationship with the party chairman, Edi Rama and his continuation in politics.

Peleshi emphasizes that there is no quarrel with the Prime Minister even after his departure from the Ministry of Agriculture. He adds that his political end will come when he is no longer a candidate in Korça.

Why do you think the June 5 agreement has not been violated?
I believe that this is a topic that is now exhausted and I have the impression that not only we but also other political formations are looking ahead. The June 5 agreement was a political agreement not bound by law, but bound by the granting of political legitimacy to changes to the Electoral Code. The Constitutional changes have been said several times, they did not ignore and did not violate the June 5 agreement, they only added and clarified on that basis then with the September amendments to the Electoral Code an electoral system which puts an end to an inexplicable non-sense of inherited from the good or bad past, for all parties equally of the coalition formula. The formula of coalitions was not a formula that could be found in another state of democracies with which we want to compare and approximate. The opposite is with the new formula, which was adopted by already consolidated countries like Austria and Croatia which are more consolidated democracies than us. So it was not an invention, it became a discriminatory or favorable formula, a formula which would be legitimate but seemingly favorable would be the establishment of the premium SP so its majority and the composition of parliament with the parliamentary opposition could do enable premium setting. It was not done, it would be called as a favoring of a political force that is known to have been consistently the first force for 30 years, so it would seem to have favored the SP a formula which would be legal but seemingly favorable would be the setting of the premium SP so its Majority and the composition of the parliament with the parliamentary opposition could make possible the setting of the premium. It was not done, it would be called as a favoring of a political force that is known to have been consistently the first force for 30 years, so it would seem that it favored the SP a formula which would be legal but seemingly favorable would be the setting of the premium SP so its Majority and the composition of the parliament with the parliamentary opposition could make possible the setting of the premium. It was not done, it would be called as a favoring of a political force that is known to have been consistently the first force for 30 years, so it would seem to have favored the SP


Nuk shkuam te primi, ka qënë në diskutimet tona politike edhe ajo formulë jo tani. Nuk shkuam te një formulë që nuk lejohen koalicionet por që cdo parti merr mandate në varësi të votave që merr. Jo një parti e vogël merr mandate me gjysmat e votave, partia e madhe merr tepricat. Kjo është ajo që u korrigjua. Nuk shikoj arsye për asnjë parti të shpenzojë energji me kodin. Nuk të bën formula fitues, të bën vota popullore. Ne nuk kemi një kod i cili deformon votën popullore, në rast se një parti merr më shumë vota do të marrë më shumë mandate. Kjo është formula që kemi sot.

Zoti Peleshi e kishit pritur se do të ishit ju drejtuesi politik i qarkut të Korçës edhe pas ftohjes me Ramën?

Nuk kam asnjë ftohje me kryeministrin. Në rast se i referoheni ndryshimeve të fundit në qeveri pas të cilave unë nuk jam më ministër do të ishte mendjelehtësi dhe naivitet politik në rast se një ministër kushdo qoftë ai, do të ndihej si i fyer pse nuk vazhdon të jetë ministër. Shqipëria nuk ka këtë hall, s’ka hallin e punës që do bëjë Niko Peleshi apo kushdo tjetër. Shqipëria ka hall tjetër dhe e kundërta do të ishte keq, pra nëse do të kishim formacione që nuk ndryshojnë.

Ne nuk jemi monarki, ne si trashëgojmë mandatet. Ato fitohen me votën popullore dhe me vullnetin e kryeministrit, i cili kompozon një formacion qeveritar ku harmonizohen të gjitha që nga performanca deri te shumë faktorë të tjerë. Nuk kam asnjë lloj pakënaqësie, përkundrazi jam shumë i lumtur që përfaqësoj Korçën, do vazhdoj të drejtoj punën politike në qarkun e Korçës. Punët kanë shkuar mirë këto vite në Korçë po dhe në Pogradec, Kolonjë, Devoll, Maliq dhe së shpejti dhe në Pustec. Duhet thënë që është një zonë e vogël e lënë pas. Kemi bërë punë të mira në këto vite, mendoj që shumë prej këtyre nuk kanë shkuar atje ku duhet, pra te ekonomia e cdo familje. N.q.s dikush ka vullnet për punë dhe unë e kam atë e gjen misionin që mund t’i japë vetes për tu ndjerë pastaj në fund të karrierës mirë se në punën e tij, nuk është çështja se bëri karrierë personale, por la nga prapa një jetë më të mirë për bashkëqytetarët e tij të cilët do i shikojë në sy, sepse unë hy në ata njerëz që politikën e kam të lidhur me Korçën.

Të gjitha këto kishit parasysh kur nuk shkëputët për asnjë moment lidhjet me elektoratin në juglindje të vendit dhe duke mos qenë më ministër?
Jo, sepse marrëdhënia ime s’dua ta quaj elektorat, dua ta quaj komuniteti i Korçës dhe gjithë qarkut të Korçës më shumë sesa politike dhe partiake është emocionale dhe njerëzore. Në çdo pozicion që do të jem apo kam qënë në politikë apo jashtë saj, unë do ngelem korçar dhe një korçar që i ka vënë vetes mision: të lërë pas apo të marrë me vete një ditë kujtime të mira për punën që ka bërë në raport me komunitetin. Kjo mund të duket si poezi po s’është fare poezi. Unë e dashuroj Korçën, unë kam lindur korçar dhe do vdes korçar. Pastaj politika është një gjë tjetër. Unë e kam të lidhur mbase në mënyre atipike politikën me Korçën në kuptimin që se mendoj veten si një politikan shtegtar. Unë nuk mund të jem deputet i një qarku tjetër, në rast se do vijë një ditë që nuk e uroj që në qarkun e Korçës të mos kem kredit politik ai do të jetë fundi im politik. Nuk kam ndërmend të shtegtoj si politikan që kur i del boja diku, shkon ku se njohin. Këtë model politike që mund të jetë “ok” unë se ngjit dot në veten time.