Aktualitet

What will happen to Ballsh oilmen? Sejamini: The government must close that refinery! Balluku: That is impossible. We are not a communist state

What will happen to Ballsh oilmen? Sejamini: The government must close that

Sejamini: Only with environmental standards do you close it and never open the refinery, it is not a business it is a scheme to rob the budget money. I said close, Armo owes owes to OSHEE. You have imprisoned people who have received light from the pole. As with the refinery no, why are you so ruthless with the poor and compassionate with the businessmen.

Balluku: It is a toil for us and a toil for them, but we are trying to solve it and find a solution to the problem of the privatization of the refinery in 2008.

Deri më tani nuk ka zgjidhje për çështjen e rafinerisë së Ballshit, me 800 naftëtarë që kërkojnë pagat e prapambetura. Kryeministri Rama u ka bërë thirrje grevistëve të dalin nga greva dhe të diskutojnë një zgjidhje të problemit, por ata kanë refuzuar. Ministrja Balluku tha se mund të gjendet zgjidhja, por nuk është mbyllja e rafinerisë, siç sugjeroi Neritan Sejamini.

Në studion e Ilva Tares u zhvillua debati. Lexojeni si më poshtë:

Balluku: Shteti ka mbajtur aksionet me 15 % por nuk ka vendimmarrje, sot ajo rafineri mbetet e mbyllur nga mungesa e lendës së parë, rafinari është amortizuar, askush nuk ka investuar, duke ardhur sot ne nje moment kur rafineria ka më shumë kosto për tu ndezur sesa për të nxjerrë lëndën e parë. Është si një supermarket që falimenton dhe njerëzit dalin në rrugë kërkojnë nga qeveria.

Tare: But the supermarket has no shares from the government

Balluku: When you have 15%, you have no decision-making, 85% constitute a qualified majority and it is not up to the state to subsidize there, we also met with the President of Azerbaijan this summer, to find a solution, the strike is to raise awareness , we do not need to be aware that we know how much of a problem the refinery is.

Tare: They have nothing to eat. They were listed in stores.

Balluku: I do not remove a single comma, we have not stopped a single day to deal with this problem. The hunger strike endangers lives, women mothers is not the solution, the government is clear about the situation.

Tare: Is there a solution on the horizon?

Balluku: I believe there is, but since it is not in our control I would not like to look untrue in the things we say, I believe we are very close to the solution and I hope it happens very soon.

Neritan Sejamini: The government must recover this money

Balluku: How can he recover? When this refinery was privatized the cycle was broken.

Neritan Sejamini: To start the investigation

Tare: Is the closing option considered?

Balluku: We are not a communist state to close it. To nationalize an asset that is under Credins Bank and bought from a private entity that pays Credins does not know how the Albanian state intervenes. If the state has this kind of illegal power all businessmen should be terrified. This does not happen. We want long-term solutions for the 800 oil workers, we want to find investors to start that refinery and not close it anymore. That refinery is done but with considerable investment.

Sejamini: Only with environmental standards do you close it and never open the refinery, it is not a business it is a scheme to rob the budget money. I said close, Armo owes owes to OSHEE. You put in jail people who got lights from the pole. While not with the refinery, why are you so ruthless with the poor and compassionate with the businessmen?

Balluku: It is a toil for us and a toil for them, but we are trying to solve it and find a solution from the problem of the privatization of the refinery in 2008.