Aktualitet

The epidemiologist shares two good news about immunity: Studies are moving forward, meanwhile we are saved!

The epidemiologist shares two good news about immunity: Studies are moving

Since the outbreak of the coronavirus pandemic, epidemiologist Ilir Alimehmeti has posted the latest data on the virus, immunity, measures and everything else related to Covid. Today he published the findings of a study on reinfection and immunity and says there is two good news:

-The first good news is that this paper is the first scientific study to show that SARS-CoV-2 induces the formation of memory B lymphocytes (which it explains below)

Memory B lymphocytes are long-lived immune cells that detect viruses, create antibodies to destroy them, and "remember" them for the future.
So the second time this virus tries to enter the body, memory B lymphocytes are immediately put into action at a much faster time to eradicate the infection before it starts the disease.

- The second good news is that this paper is also the first study to report cross-response of memory B lymphocytes. Memory B lymphocytes, which were formed years ago against other common influenza coronaviruses, also appear to recognize and respond to SARS-CoV-2.

Studies move forward my friends! Meanwhile we protect ourselves and others, writes the epidemiologist at the end.

Read his full note:

 "The one who is consumed by anxiety is the same one who has reduced natural immunity."
Cit .: Sunday Adelaja

? Good news on immunity my friends!

Many people are concerned about COVID-19 reinfection cases because these few cases have also been covered in the media, thus hyperbolizing their true dimension.

? For chronicle, to date are documented with safe reinfection 6 people and suspects 4 people across the globe, while cases with COVID-19 are currently 40 million.
? So the chances of reinfection are to date 1 in 4 million!
? I would say low, what do you think?

However, whenever there are doubts, eyes are turned away from scientific studies!

? How long does antibody immunity last?

? Studimi i fundit, publikuar më 25 shtator 2020 në prestiogjiozen mBio (organ i Shoqatës Amerikane të Mikrobiologjisë), hulumtoi pikërisht prodhimin e limfociteve B të kujtesës pas infektimit nga SARS-CoV-2.

?? Ky studim është kryer nga Universiteti i Rochester (SHBA) dhe është financuar pjesërisht nga National Institute of Allergy and Infectious Diseases (SHBA), institut i cili kryesohet nga Prof. Anthony Fauci.

? Lajmi i parë i mirë është se ky punim është studimi i parë shkencor që tregon se SARS-CoV-2 indukton formimin e limfociteve B të kujtesës.

Për shpjegim:
? Limfocitet B të kujtesës janë qeliza imunitare me jetë të gjatë që zbulojnë viruset, krijojnë antitrupa për t’i shkatërruar ato dhe i “mbajnë mend” për të ardhmen.
? Pra, herën e dytë që ky virus mundohet të hyjë në trup, limfocitet B të kujtesës futen menjëherë në veprim në kohë shumë më të shpejtë për të zhdukur infeksionin përpara se ai të fillojë sëmundjen.
? Duke qenë se limfocitet B të kujtesës mund të mbijetojnë dekada, ato mund t’i mbrojnë personat që e kanë kaluar COVID-19 nga infeksionet e ardhshme për një kohë shumë të gjata (ndoshta të gjithë jetën), por nevojitet më shumë kërkim shkencor në këtë drejtim.

? Lajmi i dytë i mirë është se ky punim është gjithashtu studimi i parë që raporton kryq-reagimin e limfociteve B të kujtesës.

Për shpjegim:
? Limfocitet B të kujtesës, që janë formuar vite më parë kundër koronaviruseve të tjera të gripit të zakonshëm, duket se njohin dhe reagojnë edhe kundër SARS-CoV-2.
? Autorët e studimit (ekspertë të sëmundjeve infektive në Universitetin e Rochester – SHBA) mendojnë se ata që janë infektuar më parë nga një koronavirus i zakonshëm (që pak a shumë do të thotë “të gjithë”) mund të kenë njëfarë niveli imuniteti para-ekzistues kundër COVID-19.

? Udhëheqësi i studimit, Prof. Dr. Mark Sangster, Profesor Kërkimor i Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë, është shprehur se:
? “Kur kontrolluam gjakun e personave të shëruar nga COVID-19, pamë se shumë prej tyre kishin një koktail limfocitesh B të kujtesës para-ekzistuese, të cilat mund ta njihnin SARS-CoV-2 dhe të prodhonin me shpejtësi antitrupat që e sulmonin atë.” ?

? Kampionët e gjakut të përdorur në studim për krahasim ishin marrë 6 deri në 10 vite më parë, shumë më parë se sa të kishin mundësinë të infektoheshin me COVID-19.
? Gjithashtu u përdorën edhe kampionë gjaku nga persona që po shëroheshin nga forma të lehta ose të moderuara me COVID-19.
? Nga këto kampionë gjaku, autorët matën nivelet e limfociteve B të kujtesës dhe antitrupat që sulmonin pjesë karakteristike të proteinës “Spike” ose S, të cilat ekzistojnë në të gjitha koronaviruset dhe janë thelbësore për të bllokuar hyrjen e viruseve në qeliza.

Shpjegim:
? Proteina S ka pamje të ndryshme dhe sillet paksa ndryshe në çdo betakoronavirus, por një prej përbërësve të saj (“nënnjësia S2”) mbetet pak a shumë njësoj në të gjitha koronaviruset.
? Limfocitet B të kujtesës nuk i dallojnë dot nënnjësitë S2 të betakoronaviruseve të ndryshme dhe, si rrjedhojë, i sulmojnë të gjitha, përfshirë edhe SARS-CoV-2.

? Cili është hapi i ardhëm i studimit?

? Prof. Dr. David Topham, tjetër bashkëautor i studimit, deklaron se:
“Tani duhet të zbulojmë se si korrelon ky koktail limfocitesh B të kujtesës para-ekzistuese me format më të lehta dhe me ecuritë më të shpejta të sëmundjes, ose nëse ndihmojnë në përmirësimin e efektivitetit të vaksinave kundër COVID-19.”

Studimet ecin përpara miqtë e mi!
Ndërkohë ne ruajmë veten dhe të tjerët!

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti
Clinical Epidemiologist
Faculty of Medicine, UMT

For details: