Aktualitet

Unprecedented / Rinas security never boycotted since its construction in 1953

Unprecedented / Rinas security never boycotted since its construction in 1953

The news of the day today has interrupted the campaign routine and moved to Rinas Airport.

The boycott of air traffic controllers, employees of AlbControl, the first in the history of Rinas since it was built until today, has alarmed and disturbed the waters of politics and rightly so because a day without control towers and the country is in danger.

-But what happened that we reached this point like never before in the history of Rinas?

The story begins in April in Pandemic where with the cancellation of flights due to Lockdown, Alb Control workers worked part-time and part-time.

Yes they have high salaries!

These are super trained people and their boycott is compared to the weight of a coup, because it is the security of the Albanian Airport.

Their salaries vary (according to Tiranapost sources)

-The largest salary of the instructor is 2.6 million ALL (old)

- The basic controller is 1.7 million ALL.

During the morning, there was a meeting of Minister Belinda Balluku with some representatives of auditors in Rinas, where they said that the board has taken decisions to dismiss some of the auditors and to reduce salaries. But in the absence of an agreement to resolve the stalemate, they withdrew from the meeting. A few minutes later it was announced that Rinas will be blocked until tomorrow at 10:00 as there are no controllers in the Airport towers.

Minister Balluku later appeared at the press conference where she said that the state has no financial involvement in AlbControl, and as a result does not receive revenue from AlbControl: According to the rules, states have no financial contact with air navigation.

Today, the Prime Minister accuses the President and Berisha that the boycott has a political background and that the dissatisfaction of the workers is being used for political purposes!

In the Boycott text the controllers demand the fulfillment of the following conditions for the resumption of work:

- Return of colleagues who are allegedly unfairly fired;

- Repeal of board decisions;

- Return of full salary according to the collective agreement;

- Full financial transparency for 2020;

- A union member to be a board member.

Edi Rama ka reaguar ashpër nga Twitteri ndaj vendimit të punëtorëve të AlbControll duke thënë se autorët do të ndiqen penalisht për këtë akt të paligjshëm.

Edi Rama:

Sabotimi i rëndë i aktivitetit të Aeroportit "Nënë Tereza" nuk do të tolerohet! Frymëzuesit e kësaj lëvizjeje të çartur çartiste, Saliu që gjuan me gurë digjitalë dhe Iliri, që hedh gurin e markës "Leshko" dhe fsheh dorën, duan mbylljen e aeroportit për të mos ardhur vaksinat!

Organizatorët do të kallëzohen penalisht dhe do të përballen me ligjin,që ndalon rreptësisht ndërprerjen e aktivitetit të kullës nga ana e kontrollorëve!Të tjerët duhet të vendosin menjëherë:O me shtetin në punë o me antishtetin në një proces penal për cënim të sigurisë kombëtare!

Ilir Meta tha se ka paralajmëruar qeverinë dhe njëkohësisht bëri thirrje që punëtorët e AlbControl të qëndrojnë në detyrë dhe të garantojnë funksionimin e përshtatshëm dhe pa asnjë problematikë të kontrollit të trafikut ajror shqiptar.

Ilir Meta:

Jam shumë i shqetësuar për situatën, që po zhvillohet me ndërprerjen e shërbimeve të fluturimeve ajrore për shkak të reagimit të Sindikatës së Pavarur të Kontrollit të Transportit Ajror, të cilët duket se nuk kanë arritur një dakordësi me Qeverinë dhe organet drejtuese të “Albcontrol”, lidhur me kërkesat e tyre.
Ndërprerja e punës për monitorimin dhe kontrollin e Trafikut Ajror nga kontrollorët e “Albcontrol” nuk është zgjidhje.

Siguria e hapësirës ajrore në Republikën e Shqipërisë, është çështje e sigurisë kombëtare.

I kam paralajmëruar publikisht dhe zyrtarisht të gjitha institucionet përgjegjëse të Qeverisë se duhet të merrnin masa konkrete për t’i dhënë zgjidhje kësaj çështje. Injorimi i kërkesave të kontrollorëve nuk është e drejtë.

Edhe pse askush nga institucionet përgjegjëse nuk ka treguar sinqeritet dhe gadishmëri për të diskutuar në kohë me anëtarët e Sindikatës së kontrollorëve të trafikut ajror lidhur me shqetësimet e tyre, ritheksoj edhe një herë se është e domosdoshme që:

- Kontrollorët duhet të qëndrojnë në detyrë pa asnjë ndërprerje dhe të përmbushin misionin e tyre për të garantuar funksionimin e përshtatshëm dhe pa asnjë problematikë të kontrollit të trafikut ajror shqiptar;

- Në çdo kohë dhe pa ndërprerje të garantohet cilësia dhe objekti i punës së “Albcontrol” për administrimin dhe kontrollin e hapësirës ajrore të Republikës së Shqipërisë për fluturimin ajror civil dhe ushtarak, në përputhje me standardet e pranuara ndërkombëtare;

- Republika e Shqipërisë, si vend anëtar i NATO-s, ka përgjegjësinë dhe detyrimin, që të garantojë, që hapësira ajrore e saj të konsiderohet në çdo kohë e sigurtë për fluturimet ajrore;

- Nuk duhet të lejohet asnjë rrezik për cenimin e sigurisë dhe mirëqarkullimit të hapësirës ajrore në Republikën e Shqipërisë, sidomos në kushtet kur për pak ditë në Shqipëri do të nisë përgatitja dhe zhvillimi i stërvitjes së përbashkët të forcave të vendeve anëtare të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe të vendeve partnere të kësaj organizate “Defender Europe 21”, nga ku pritet që trafiku ajror në vendin tonë të rritet ndjeshëm, si në fluturimet ushtarake, edhe në ato civile.

Qeveria dhe Organet Drejtuese të “Albcontrol”, duhet të vlerësojnë me seriozitet dhe shumë kujdes kërkesat e kontrollorëve, qëndrimet zyrtare që ATCEUC-Kontrolluesit e Trafikut Ajror dhe Koordinimit të Bashkimit Europian, për gjetjen e zgjidhje të drejtë, duke ju referuar praktikave më të mira të vendeve fqinje, për trajtimin e kontrollorëve të trafikut ajror në këtë kohë krize globale të shkaktuar nga Covid-19, ku para së gjithash primare duhet të jetë garantimi i sigurisë së fluturimeve në hapësirën ajrore shqiptare.

Edhe Lulzim Basha nuk ka zgjedhur aeroportin për të reaguar por Twitterin:

Rama e di tashmë fare mirë se do të humbasë, prandaj po përdor çdo marifet të pisët. Pas grevës në aeroport që dëmton qytetarët shqiptarë qëndron vetë Rama. Ai është i vetmi përgjegjës për këtë. I bëj thirrje Ramës ta ndërpresë menjëherë grevën dhe të ndalë kërcënimet ndaj shqiptarëve që sot duan ndryshim dhe shpresë pas 8 viteve të dështimeve të tij.

Replikat Rama-Meta vijuan më tutje.

Presidenti paralajmëroi se do flasë nga Vlora për këtë çështje. Ndërsa Rama iu përgjigj (kliko linkun më poshtë)

Avokati i Kontrollorëve i pyetur nga gazetarët tha se greva e tyre nuk ka prapavijë politike, por duan t'u plotësohen kërkesat që kanë parashtuar.

* Tiranapost.al